Zamknij

Granerud zmuszony wrócić do Norwegii. Wszystko z powodu alergii

16.02.2021 19:17
Halvor Egner Granerud
fot. GEORG HOCHMUTH/AFP/East News

Halvor Egner Granerud musiał wrócić do Norwegii. Obecny lider klasyfikacji generalnej Pucharu Świata w skokach narciarskich cierpi na ostrą alergię na gluten, w związku z czym może jeść jedynie konkretne, sprawdzone wcześniej produkty. - W Trondheim najem się po raz pierwszy od czterech tygodni - wyznał skoczek.

  • Halvor Egner Granerud musiał wrócić do Norwegii
  • Obecny lider Pucharu Świata w skokach narciarskich przyjechał do swojego rodzinnego Trondheim, by przygotować sobie zapasy specjalnej żywności na kolejne tygodnie startów za granicą
  • 24-letni skoczek cierpi na ostrą alergię na gluten

Halvor Egner Granerud, norweski lider klasyfikacji Pucharu Świata w skokach narciarskich, wrócił z Zakopanego na dwa dni do kraju, gdzie nie był od czterech tygodni. Skoczek wrócił się głównie po to, by przygotować sobie zapasy specjalnej żywności na kolejne tygodnie startów za granicą.

- Mam alergię na gluten, więc podczas podróży zagranicznych jem tylko norweskie, sprawdzone wcześniej produkty. Już miesiąc nie byłem w domu, a do Lahti na konkursy w dniach 22-23 stycznia zabrałem tylko prowiant na trzy dni. Później weszły w życie obostrzenia w Norwegii, więc z Finlandii musieliśmy lecieć od razu do Niemiec - wyjaśnił skoczek.

>>>  Jak objawia się uczulenie na gluten? Zobacz, których produktów unikać!

Halvor Egner Granerud musiał wrócić do Norwegii. Wszystko przez alergię

24-latek wymienił produkty, którymi wyłącznie się odżywia. Są to przede wszystkim norweskie pieczywo chrupkie, różne kombinacje płatków śniadaniowych, masło orzechowe oraz błyskawiczna owsianka w torebkach do zalania gorącą wodą.

Wyjaśnił, że może jeść tylko produkty niezawierające glutenu. Z powodu obaw przed lotniskami i podróżami samolotem do Zakopanego pojechał z Klingenthal samochodem serwisowym z drugim trenerem.

- Moi koledzy polecieli do Oslo samolotem, a dopiero stamtąd do Zakopanego, więc udało im się przywieźć mi do Polski prowiant, lecz było go za mało. Czeka mnie jeszcze miesiąc skakania, a z powodu odwołania naszego cyklu Raw Air równie długi pobyt za granicą. Już teraz miałem cztery tygodnie postu, patrząc, jak inni skoczkowie najadają się makaronami, zupami i chlebem. Ja po tych produktach dostaję ostrego zapalenia jelit - dodał.

>>>  Nieswoiste zapalenia jelit: choroba Leśniowskiego-Crohna i wrzodziejące zapalenie jelita grubego

Norweg spędzi w Norwegii zaledwie 48 godzin, a następnie razem z ekipą poleci do Rumunii na konkursy w Rasnovie (19-20 lutego). Później najprawdopodobniej pozostanie w Słowenii aż do zakończenia sezonu w Planicy.

- Nawet podczas tak krótkiego pobytu w Trondheim muszę siedzieć w domu na kwarantannie. Na szczęście zamówiłem już kilka kartonów jedzenia przez internet z dostawą pod drzwi. W międzyczasie najem się po raz pierwszy od czterech tygodni - przyznał.

RadioZET.pl/PAP