Nabiał czy mięso? Jakie jest najlepsze źródło białka?

19.03.2017 12:00

Białko jest niezwykle ważnym składnikiem odżywczym dla naszego organizmu. Dotyczy to pracy tkanek, komórek i mięśni. Każdy z nas potrzebuje białka w diecie. Jednak jest pewna grupa osób, która powinna go jeść więcej. Chodzi oczywiście o sportowców - zarówno tych zawodowych, jak i amatorów.

białko

fot. Pixabay

Chcesz być na bieżąco? Śledź Radio ZET - SPORT na Facebooku

Dlaczego sportowcy muszą jeść białko?

Jeśli uprawiasz sport, musisz zwiększyć spożycie białka. Wtedy będziesz mógł czerpać realne korzyści z treningu. Po wysiłku spożycie białka jest niezwykle ważne. Zmęczone mięśnie potrzebują go, aby odzyskać siłę i odbudować się. Taki posiłek po ćwiczeniach powinien zawierać nawet 15-25 g białka. Najlepiej spożyć go do 30 min po treningu, kiedy mięśnie są szczególnie podatne na przyswajanie tego budulca. 

Jak dobrać biało do wagi ciała?

Osoby, które trenują powinny trzymać się zasady: 1 g białka na 1 kg masy ciała. Najłatwiej będzie wykorzystać shake'a proteinowego. 

Tak samo jak węglowodany, białko również jest absorbowane przez organizm z różną prędkością. Dlatego po treningu najlepiej sięgnąć po serwatkę lub kazeinę - nie dość, że nie namęczysz się przy robieniu posiłku, to jeszcze go szybko strawisz. Kazeina powoli uwalnia aminokwasy zawarte w białku, więc jest szczególnie przydatna w godzinach porannych, między posiłkami i przed snem. Tym bardziej, że nie obciążasz nią za bardzo żołądka. 

W jakich produktach jest najwięcej białka? Sprawdź!

RadioZET.pl/MM/AN